Hiermee kunt u uw gevoelens en gedachten uiten, maar niet alleen. Dankzij een expressief dagboek kun je de gebeurtenissen van het leven stroomlijnen, leren hoe je een bewuste keuze kunt maken, om te gaan met creatieve blokken, veranderingen te schetsen en tot leven te brengen. Art-therapeut Lucia Kappacione heeft deze methode in de vorige eeuw uitgevonden. En nu heb ik een nieuwe gids uitgebracht om een ​​dagboek bij te houden met een reeks oefeningen.

Dan de aanpak van Lucia Kappacione verschilt van de methode van expressief schrijven, iets later ontwikkeld door James Pennebyeker? De essentie van zijn methode is om te reageren en negatieve emoties te “uitwerpen” in een crisissituatie. Pennebaker biedt aan om 20 minuten per dag over zijn ervaringen te schrijven, waardoor de spanning wordt laten vallen.

De schrijver zelf kiest de richting van zijn brief, hij heeft geen speciaal “actieplan”. Het handhaven van het “expressieve dagboek” van Lucia Kapachiona is gericht op persoonlijke groei. Hiermee kunt u zichzelf beter begrijpen, uw emoties begrijpen, leren om een ​​keuze te maken, na te denken over veranderingen en tot leven te brengen.

Hiervoor heeft de auteur een reeks oefeningen ontwikkeld in een bepaalde reeks. Ze combineren schrijven en tekenen (of collages) en de functies van beide hemisferen van de hersenen, vooral de rechterkant, die op zijn beurt creatief denken activeren, zijn betrokken.

We hebben vier oefeningen gekozen uit het boek “The Art of Gaining Ourrant”, dat een idee zal geven van het Lucia -programma en gericht zijn op de bevrijding van hun ware “I”.

Voor werk is een notebook, pen, potloden, pastel of vilt -tip pennen vereist om te werken.

Oefening 1 “Hoe ik me nu voel?”

1. Gooi de aandacht in jezelf en vraag: “Hoe ik me nu voel?”Sluit je ogen en denk na over dit probleem. Let op uw fysieke sensaties en emoties. Observeer de afbeeldingen of woorden die in uw gedachten opkomen die kunnen uitdrukken hoe u zich op dit moment voelt.

2. Terwijl je ogen gesloten waren, zag je afbeeldingen, kleuren, woorden of symbolen of gewoon een aantal fysieke sensaties of emoties ervaren. Druk ze op welke manier dan ook uit, in elke stijl: met behulp van karakule, beroertes, vormen en patronen, in afbeeldingen of woorden.

3. Als je klaar bent, kijk dan eens naar wat er is gebeurd. Veroorzaakt het u gevoelens? Beschrijf uw reactie op de volgende pagina -pagina.

Deze oefening is vooral handig als je gedekt bent door sterke gevoelens die moeilijk te verwerken zijn. Het moedigt aan om te stoppen en na te denken, te ontladen en uit te drukken, je gevoelens uit te drukken, te analyseren en te verduidelijken, en misschien is het beter om te beseffen wat er met je gebeurt. En beslis dan hoe u in een bepaald geval met deze gevoelens wilt doen.

Oefening 2 “Geschiedenis van mijn leven: lijn van tijd”

1. Denk tot nu toe aan je hele leven en vraag jezelf af: “Wat zijn de gebeurtenissen en ervaringen van mijn leven dat ik als sleutel beschouw?»Keer terug naar uw vroegste herinneringen en begin een langzame beweging door het leven. Sluit je ogen om de gebeurtenissen uit het verleden duidelijk te visualiseren. Piek om na te denken over de belangrijkste gebeurtenissen en periodes. Probeer de ervaringen en emoties na hen zo fel mogelijk opnieuw te maken.

2. Teken een verticale lijn in een notitieboekje. Markeer de belangrijkste jaren erop, beginnend vanaf het geboortejaar en eindigend met het lopende jaar. Rechts van de tijdlijn schrijf woorden of zinnen die elke belangrijke gebeurtenis of ervaring aangeven (bijvoorbeeld: “De leeftijd van 6 jaar: ik begon te leren piano/ ernstig ziek te spelen met longontsteking, begon te tekenen”).

Tegenover deze woorden, links van de tijdlijn, schrijf de sensaties (fysiek, emotioneel) op die je tijdens deze gebeurtenis of periode van leven hebt meegemaakt. (Bijvoorbeeld: “Ze begon zich gelukkiger te voelen, werd verliefd op muziek, ze prees me en moedigden me aan”.) Misschien wilt u elke periode op de “lijn” schilderen, met behulp van de kleur die uw ervaringen uit het verleden weerspiegelt.

3. Als je klaar bent, bestudeer je tijdlijn. Beschrijf of teken gedachten/gevoelens die u hebt over een afzonderlijke periode van leven of leven als geheel, wanneer u het achteraf overweegt. Vertel ons over patronen, cycli, onderwerpen, lessen die dankzij dit werk hebben aangetoond potentie verhogen.

Deze tijdslijn is een onschatbare tool, een kaart voor verder onderzoek naar je eigen persoonlijkheid met behulp van autobiografische notities, verhalen, gedichten, scènes, gebeurtenissen of mensen. Deze oefening is ook nuttig voor de studie van het herhalen van patronen en cycli van je leven.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *